Wirtz, Wirtz, Kindler, Van Hove & Van Dieren

Zomer 2018 heb ik mij toegelegd op het schrijven van een boek. Dat kwam zo. Ik had de stamboom van mijn familie uitgebreid in kaart gebracht (momenteel ca. 10.000 personen), leuk werk waar ik dus wel wat ervaring in had opgebouwd.

Javaanse danseres,
Carel Wirtz, private coll.

Die zomer was er in het Kunstmuseum van Den Haag een tentoonstelling over Art Nouveau in Nederland. Mijn vriendin en ik zijn al vele jaren geïnteresseerd liefhebber van Art Nouveau in Nederland en (ver) daarbuiten, dus dat was smullen. Te meer omdat een beeldje prominent in beeld kwam dat me telkens opviel: een aardewerken Javaanse danseres die gewoonlijk tussen het bekende standaard aardewerk stond, dus tussen borden en vazen.

Ter omlijsting van de tentoonstelling was er een artikeltje gewijd aan de betreffende beeldhouwer en zijn plateelbakkerij. Van de beeldhouwer was niet veel bekend, behalve zijn geboorte en wat verdere genealogische gegevens. Ha, dacht ik, dat kan ik even voor de auteur uitzoeken. Het ging gesmeerd, dus heb ik meteen maar even zijn verdere familie en schoonfamilie uitgewerkt Het bleken twee families te zijn vol musici, beeldend kunstenaars en historie.

Vele bibliotheken en archieven verder is het boek nu bijna klaar. Ik moet nog een aantal reizen maken maar die zijn vanwege corona even opgeschort. En op zoek naar een uitgever, waarna het resultaat er natuurlijk volstrekt anders uit kan gaan zien …

Het boek omvat de biografieën van

 • Bartholomeus Joannes van Hove, gelauwerd Haags tekenaar en schilder, eerste docent Teken- en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag;
 • Friedrich Wirtz, de eerste docent zang, viool en piano aan het Haags Koninklijk Conservatorium; 
 • Carel Wirtz, organist, componist, gevierd concertpianist en docent piano aan het Haags Koninklijk Conservatorium;
 • Carel Wirtz, beeldhouwer in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika;
 • Anton Wirtz, tekenaar, schilder, tekenleraar en directeur van de tekenschool in Breda en Roosendaal;
 • Bart Wirtz, cellist bij verschillende orkesten in Nederland, docent in Nijmegen maar daarna vooral in de Verenigde Staten van Amerika aan het Peabody Conservatory in Baltimore en daar ook later dirigent; 
 • Carl Kindler, hoboïst, eerst in het Pruisische leger, later bij o.m. de Stafmuziek Rotterdamse Schutterij en weer later dirigent en docent hobo aan de Rotterdamse Muziekschool; 
 • Frieda Kindler, concertpianiste en pianodocente, vooral in Groot-Brittannië;
 • Bernard van Dieren, componist en muziekcriticus, vooral in Groot-Brittannië; 
 • Willem Wirtz, tekenaar en schilder in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika;
 • Hans Kindler, cellist, dirigent en oprichter van het Nationaal Symfonie Orkest van de Verenigide Staten van Amerika; en
 • Carel Wirtz, binnenhuisarchitect, docent binnenhuisarchitectuur aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Heb je belangstelling? Ben je nazaat van een van de genoemden?
Laat het me alsjeblieft weten, bijvoorbeeld via het contactformulier.

Terug van weggeweest

Was ik lekker bezig met de vormgeving, brak de verbinding tussen mijn webserver en mijn router. Er zat iets mis in mijn router dat ik er onmogelijk uit kon krijgen. Welnu, hier ben ik weer. Ik heb mijn website nu buitenshuis ondergebracht. We kunnen weer verder!

Genealogie fase 3: verrijking

Nu ben ik begonnen met het toevoegen van foto’s, documenten, feiten en achtergrondgegevens.

Vanaf mijzelf terug in de tijd ga ik proberen van elke persoon een zo goed mogelijk portret te maken met het materiaal dat ik voorhanden heb.

Hulp daarbij is meer dan welkom!

Bezig met de vormgeving

Welkom, bezoeker. Schrik niet, ik ben bezig met de vormgeving van mijn website. Het ziet er daardoor niet altijd uit. Weet dat er aan wordt gewerkt.

Auto zonder pedalen

Ik kan en mag niet rijden in een willekeurige auto, maar alleen in een auto die voldoet aan bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn gesteld door het CBR vanwege beperkingen aan mijn benen, en staan in numerieke codes op mijn rijbewijs. De belangrijkste voorwaarde is dat ik alleen mijn handen mag gebruiken, dus niet mijn voeten. Volledig handbediening zoals dat heet.

Nee, er zijn geen auto’s op de markt die vanaf de fabriek zijn voorzien van volledige handbediening. Hoewel ik het iedereen zou aanbevelen. Mijn auto heb ik daarom laten aanpassen door een gespecialiseerd bedrijf, voordat de dealer hem afleverde. Dergelijke bedrijven zijn er al heel lang, en mijn aanpassingen zijn dan ook vrij standaard.

Uiteraard gebruik ik een automatische versnellingsbak, want anders zou ik ook een koppelingspedaal moeten beroeren. Verder vind ik cruise control erg handig.

De foto’s hieronder tonen rechts naast mijn stuur twee stangen.

 • De dunne loopt parallel aan het stuur, en is verbonden aan het gaspedaal. Ik geef gas door deze richting het stuur te knijpen.
 • De dikke ligt min of meer horizontaal en is verbonden aan het rempedaal. Ik rem door deze van mij af te duwen.

Mijn auto heeft overigens nog wel pedalen, maar die zijn normaliter opgeklapt. Ook daarvan is een foto opgenomen.

Onder de motorkap zie je linksachter nog twee zwarte potten. Die versterken mijn remkracht, waardoor ik dus niet zo hard hoef te duwen om te remmen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!
Een aanpasbedrijf kan je alles vertellen over wat er met jouw beperkingen mogelijk is.

 • Onder de motorkap