SOLAS Reflectietape

SOLAS ReflectietapeSOLAS reflectie tape op kanojack, zwemvest, en op de kano zelf verhoogt de zichtbaarheid enorm. Aldus een van de uitkomsten van een geslaagde reddingsoefening van de Groninger Kanovereniging en de KNRM in september 2014. Mooi. Maar wat is dat voor tape? Wat voor smaken zijn er, en waar kun je die kopen?

Slim veilig

SOLAS staat voor het belangrijkste verdrag over de veiligheid op zee. Het omvat voorschriften over tal van zaken, waaronder reddingsvlotten en noodfakkels. Rondom dat verdrag is er een vergadercircus, de International Maritime Organisation (IMO), dat bijvoorbeeld uitvoeringsregels vaststelt.

IMO resolutie A.658(16) gaat over reflecterende materialen op reddingsmateriaal. Het laat bijvoorbeeld zien waar en hoe reflecterende tape op je kajak en vest geplakt moet worden, en formuleert in bijlage 2 de technische specificaties waaraan reflecterende materialen moeten voldoen. Deze specificaties onderscheiden twee typen:

  • Type 1 is flexibel materiaal dat niet bedoeld is voor continu gebruik buiten
  • Type 2 is weersbestendig en voor continu gebruik geschikt

Och

De kust uit zicht, de zee niet strak kalm, het begint te schemeren, je hebt een groot probleem en je hebt de KNRM gevraagd je te zoeken – dan realiseer je dat je een piepklein stipje bent dat nauwelijks boven het water uit steekt, in een immense plas water. Lees het verslag van de reddingsoefening maar. Dan kan de kwaliteit van je reflectietape je dood worden. Simpel. Op een tanker ben je niet op zee – in een kajak, dán pas ben je op zee. Dus gebruik niet zomaar tape, niet zomaar ‘solas’ tape, maar tape die aantoonbaar voldoet aan de eisen die de IMO stelt.

Merken en typen

Googlend naar SOLAS Tape vond ik de volgende merken en typen.

Uit Merk Type Bijzonderheden Te koop
NL T-ISS Solas Flex Wit
US 3M ScotchLite / 3150A Ook 2,5 cm breed Harlingen
DE Mareflex MF20
CN V-Cann V-Marine SS-BD3150
UA Marko SOLAS Tape
DE Orafol Oralite FD 1403 Ook stukjes  Online (D)
GR Lalizas 70180 3M? Ook stukjes
IT Osculati Niet expliciet A. 658(16)

 

Alle SOLAS reflectietapes zijn bij daglicht zilverkleurig. Ze zijn voorzien van een sterke kleefrug, maar het is er ook in een vorm die je ergens op kunt naaien. De standaard breedte is 5 cm, maar er zijn er ook veel breder.

Zoals je ziet is er momenteel maar één leverancier van betrouwbare SOLAS reflectietape in Nederland, en een Duitse webshop. Laat me vooral weten als je er nog een tegen komt.

Marifoon voor je kajak

Met een kajak kun je op het water in een situatie komen, waarin je contact wilt met anderen op afstand. Bijvoorbeeld hulpdiensten, of een schip dat recht op je afkomt.

Een marifoon
Een marifoon

Op het water werkt een GSM niet altijd. Daar heb je een GSM-zendmast voor nodig, en wel een in de buurt. Met een GSM heb je ook alleen contact met degene die je belt. Maar wat is het telefoonnummer van dat schip? Eigenlijk wil je op groter water meteen contact met de andere vaarders om je heen, of met hulpdiensten die speciaal voor het grotere water zijn ingericht. Je wilt dus een marifoon, want die is daar speciaal voor gemaakt.

Wat is een marifoon?

Een marifoon is een zender en ontvanger in één, net als je GSM. In grotere boten is een marifoon een kastje met een luidspreker en met een microfoon aan een spiraalsnoer, enerzijds aangesloten op een accu en anderzijds aan een antenne die hoog in de mast bevestigd is. In een kajak is dat ondoenlijk, dus daar gebruik je een portofoon: dat is een marifoon die je in je hand kunt houden, en waar een batterij in zit.

Mag je zomaar een marifoon?

Om in een kajak een marifoon te mogen gebruiken, moet je twee documenten bij je hebben.

Allereerst heb je het Basiscertificaat marifonie nodig, een soort rijbewijs voor marifoons. Je moet daarvoor examen hebben gedaan. Daar kun je je op voorbereiden met behulp van een boek, een cd-rom met proefexamens en/of een cursus. Meer over het basiscertificaat lees je op de website van het Agentschap Telecom. Met het basiscertificaat heb je het recht om een marifoon te bedienen.

Heb je het Basiscertificaat, dan moet je je vervolgens bij het Agentschap Telecom registreren als gebruiker van de frequentieruimte die voor marifonie is gereserveerd. Je krijgt dan een registratiebewijs met je roepnaam erop, dat je ook altijd aan boord moet hebben.

Een portofoon
Een portofoon

Waar let je op bij de aanschaf van een marifoon voor je kajak?

Koop geen marifoon voordat je het basiscertificaat hebt.

Een gewone marifoon vergt een accu en een antenne in de mast. In een kajak is dat niet handig, natuurlijk. Wat je nodig hebt is een portofoon. Natuurlijk moet hij tegen water kunnen. Dat hij blijft drijven vind ik minder belangrijk dan dat hij aan je zwemvest is vast te maken, zowel met een clip als met een borgtouwtje.

Tips voor kajakkers met een marifoon