Marifoon voor je kajak

Met een kajak kun je op het water in een situatie komen, waarin je contact wilt met anderen op afstand. Bijvoorbeeld hulpdiensten, of een schip dat recht op je afkomt.

Een marifoon
Een marifoon

Op het water werkt een GSM niet altijd. Daar heb je een GSM-zendmast voor nodig, en wel een in de buurt. Met een GSM heb je ook alleen contact met degene die je belt. Maar wat is het telefoonnummer van dat schip? Eigenlijk wil je op groter water meteen contact met de andere vaarders om je heen, of met hulpdiensten die speciaal voor het grotere water zijn ingericht. Je wilt dus een marifoon, want die is daar speciaal voor gemaakt.

Wat is een marifoon?

Een marifoon is een zender en ontvanger in één, net als je GSM. In grotere boten is een marifoon een kastje met een luidspreker en met een microfoon aan een spiraalsnoer, enerzijds aangesloten op een accu en anderzijds aan een antenne die hoog in de mast bevestigd is. In een kajak is dat ondoenlijk, dus daar gebruik je een portofoon: dat is een marifoon die je in je hand kunt houden, en waar een batterij in zit.

Mag je zomaar een marifoon?

Om in een kajak een marifoon te mogen gebruiken, moet je twee documenten bij je hebben.

Allereerst heb je het Basiscertificaat marifonie nodig, een soort rijbewijs voor marifoons. Je moet daarvoor examen hebben gedaan. Daar kun je je op voorbereiden met behulp van een boek, een cd-rom met proefexamens en/of een cursus. Meer over het basiscertificaat lees je op de website van het Agentschap Telecom. Met het basiscertificaat heb je het recht om een marifoon te bedienen.

Heb je het Basiscertificaat, dan moet je je vervolgens bij het Agentschap Telecom registreren als gebruiker van de frequentieruimte die voor marifonie is gereserveerd. Je krijgt dan een registratiebewijs met je roepnaam erop, dat je ook altijd aan boord moet hebben.

Een portofoon
Een portofoon

Waar let je op bij de aanschaf van een marifoon voor je kajak?

Koop geen marifoon voordat je het basiscertificaat hebt.

Een gewone marifoon vergt een accu en een antenne in de mast. In een kajak is dat niet handig, natuurlijk. Wat je nodig hebt is een portofoon. Natuurlijk moet hij tegen water kunnen. Dat hij blijft drijven vind ik minder belangrijk dan dat hij aan je zwemvest is vast te maken, zowel met een clip als met een borgtouwtje.

Tips voor kajakkers met een marifoon

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.