Raspbian ingericht

Start je je Raspberry Pi voor het eerst op met een geheugenkaart met NOOBS bestanden, dan installeert Raspbian zichzelf. Er worden je nog wat vragen gesteld, en dan heb je een Raspberry Pi met Raspbian draaiend. Simpel, een kind kan de was doen.

Raspbian is een variant van Debian, en daar had ik al eens mee gespeeld. Standaard wordt Raspbian nu opgestart met een grafische presentatie. Voor mijn bedoelingen geef ik de voorkeur aan de niet-grafische presentatie. Dat kost ook minder resources, en ik heb meer een hands-on gevoel.

Zodra mijn HuisPi draait, bedien ik hem verder op afstand vanaf mijn pc via Putty.

Raspbian inrichten vergt even wat aandacht en tijd. Erg informatief en handig zijn daarbij

Voor pakketbeheer gebruik ik liever dselect, voor bestandsbeheer Midnight Commander (mc). Ik heb ook de Watchdog functionaliteit van de Raspberry Pi geactiveerd.

Even mijn Raspberry Pi voorstellen

Graag stel ik mijn HuisPi aan je voor, je ziet hem hiernaast op een A4’tje liggen. Er zit alleen een voedingskabeltje en een netwerkkabel aan, meer is momenteel niet nodig.

De behuizing die je ziet is van het merk Cyntech, en heb ik gekocht bij SOS Solutions. Ik heb er twee extra afschermkapjes bij besteld, en een 2A micro USB voeding. In de behuizing zit een Raspberry Pi 2B met een Transcend 32 Gb micro SD.

De HuisPi komt te zijner tijd te hangen in de meterkast, zodat hij verbonden kan worden met de slimme energiemeter aldaar. In een van de vier USB poorten komt een CUL met antenne; het waarom zal ik later verklaren.

Op de geheugenkaart heb ik Raspbian geïnstalleerd. De kaart was al geformatteerd door de producent. Anders dan voorgeschreven bleek ik die vooral niet nogmaals te moeten formatteren. Raspbian heb ik vervolgens gewoon met Windows Verkenner op de kaart gekopieerd.

Enkele punten waar ik verder tegenaan liep:

  • de Raspberry past alleen in de behuizing zónder de geheugenkaart. Zodra de Raspberry is vastgeschroefd kun je de geheugenkaart erin klikken.
  • het kapje bij de voedingskabel moet je eerst over de losse kabel schuiven, dan de kabel inpluggen en pas dan het kapje op de behuizing klikken. De kabel komt dan wat klem te zitten.